Biz kitap incelemelerimizi, kitap analizlerimizi ve yorumlarımızı neye göre yapmaktayız? Bu yazımızda kitaptarih.com olarak kitap inceleme kriterlerimize değindik.

İnsanoğlunun bilgi birikimi yazılı ve sözlü olarak geçmişten günümüze ulaşmıştır. Yazılı olarak bunu sağlayan etmenlerin başında hiç şüphesiz kitaplar gelmektedir. Bugün insanlar olarak ihtiyaç duyduğumuz basit bir ürün için bile saatlerce araştırma yapıyor, sorularımıza yanıt arıyor, bunun için ise genel olarak internetten yararlanıyoruz. Basit bir ürün için bu denli araştırma yapan bizler, düşüncelerimize ve hayatımıza yön verme konusunda büyük etkiye sahip olan kitaplar konusunda da araştırma yapmaktayız. Buradan şu sonuca varıyoruz ki bizler kitaplar ile ilgili kafamızda soru işaretleri barındırıyoruz. Acaba bu kitapta aradığımı bulabilecek miyim?

Bunun farkında ve bilincinde olarak bu yola giriştik ve kitaptarih.com bünyesinde kafalarımızdaki soru işaretlerini gidermeye karar verdik. Çünkü yaptığımız çalışmalar sonucunda internet ortamında kitapların detaylı bir şekilde ele alındığı, objektif bir bakışla kitapların incelendiği bir oluşum göremedik.

Eski olsun, yeni olsun piyasada yer alan okunabilecek olan hemen her kitabı incelenebilir olarak kabul ettik. Gelelim “Kitap incelemesi nasıl yapılır?” sorusunun cevabına.

Kitap incelemesi yaparken dikkat etmeniz gereken ilk husus, incelediğiniz kitabı okumanızdır. Bünyemizde incelemiş olduğumuz kitaplar, yazarlarımız tarafından okunarak sizlerle buluşturulmuştur. Okuduğumuz kitaplar bazı faktörler bakımından ele alınır.

Öncelikle eserin yazarı veya esere bir şahıs konu olmuş ise o şahısın hayatına dair kısa bir girizgâh yapılarak incelemeye başlanabilir. Daha sonra eserin niteliğine yönelik bilgiler okuyucularla paylaşılır. Bu kısımda eserin sayfa sayısı, içerdiği konu başlıkları, oluştuğu bölümler, indeksi, kronolojisi, bibliyografyası, yayın evi, görsel materyalleri vb. bilgiler aktarılır. Ardından sıra kitabın konusuna içeriğine gelir. Burada incelemesini yaptığınız kitabın konusu, tabir-i caizse sürprizi kaçmadan aktarılır. Ardından okuyucunun bu kitapta neleri bulabileceği nakledilir, neleri bulamayacağı hakkında dikkat çekilir. İncelenen kitabın hangi çalışmalara hizmet edebileceğine dair bilgi verilebilir.

Kitap incelenmiş, bilgiler aktarılmış, artık eserin varsa eksik yönleri belirtilir. Eleştiri olarak değerlendirilmesi gereken bu kısımda kitap incelemesini yapan kişi, varsa önerisini beyan eder, aynı konuda yazılmış farklı eserler ile karşılaştırma da yapılabilir ve böylece kitap inceleme son bulur.

Bir kitap incelemesi asla bir kitap özeti değildir. Bu farka dikkat edilmelidir. Bu şekilde yapılan bir kitap incelemesi okurların kafalarındaki soru işaretlerini rahatlıkla giderebilir. Biz kitaptarih.com olarak bugüne kadar yapmış olduğumuz kitap incelemelerimizi bu formata uygun şekilde yazmaya gayret gösterdik. Umarız kitaplar hakkındaki meraklarınızı gidermeyi başarmışızdır.

Kategori:

Henüz yorum yok

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.