Yakın Dostları Yahya Kemal’i Anlatıyor kitap incelemesi sizlerle.

Üstad Yahya Kemal’in yakın dostlarının  hatıratlarını kitaplaştıran Şemsi Kuseyri ortaya sadece bir hatırat kitabı yayımlamaktan öte aynı zamanda kendi devrinin önemli fikir adamı olan Yahya Kemal’in vatan sevgisini, bu sevginin tezahürlerinin neler olduğunu anlama ve bunları gelecek  nesillere aktarma açısından bir tarihi görevi de yerine getirmiştir.

Şüphe yok ki kitapta yer alan her hatıra özel ve önemlidir fakat  kitap bittikten sonra ister istemez bazı hatıratlar insanın aklında daha iyi yer ediniyor. Mesela beni en etkileyen hatıratlardan biri  Münir Nurettin Selçuk’un hatıratıdır. Irak’ın sabık başvekili  olan Süleyman Hikmet Bey’in geçirdiği ciddi bir hastalık esnasında güftesi Yahya Kemal’e ait olan “Aheste çek kürekleri mehtap uyanmasın” gazelini çok sevdiğini hatırlayan karısının plağı pikaba koyması ve bunun neticesinde  hastalığını atlatmasıdır. Hatta iyileştikten sonra Münir Nurettin Selçuk’a “Ben hayatımı Yahya Kemal Bey’e ve size borçluyum Münir Bey. Emin olun sönmek üzere olan hayat kandilime ışık verdiniz” demiştir.

Aklımda yer edinen diğer bir hatırat ise Fatma İzzet Melih Devrim’e ait. Yahya Kemal’in  yine bir gün dost meclisinde ettiği hoşsohbet ve esprileriyle meclise hakim olduğu anlatılır. Ve sonra şiir faslı.. Birer birer başlar kendi şiirlerini okumaya. Herkesin  pür dikkat ve hayranlıkla dinlediği şiirlerin ardı arkası kesilmez. Ama onlarca okuduğu şiirlerinin arasında “Ses” şiiri yoktur ve dost meclisinde yer alan  muzip bir kadın Yahya Kemal’den “Ses”i okumasını ister. İşte o an etrafı coşturan neşesinden eser kalmadığı ve renginin sarardığı  söylenir. Çünkü o şiiri çok sevdiği Celile Hanım için yazmıştır. Yine Fatma Hanım’ın anlattığına göre Kıbrıslı Celal Bey Yahya Kemal için “ Yahya Kemal Bey arı gibidir. Bir defa Celile Hanım’ı sevdi ve öldü” demiştir.

Sonuç Olarak

Kitap hakkında çok fazla söz söylemeye gerek yok diye düşünüyorum. Yazımın başında da belirttiğim gibi Şemsi Kuseyri tarihe olan borcunu Yahya Kemal’in dostlarıyla bire bir görüşüp Yahya Kemal’in insani ilişkilerini, edebi tutumunu ve dünya görüşünü daha iyi anlamamıza vesile olacak böylesine bir hatırat kitabını yayınlayarak ödemiştir. Bize düşen görev ise tarihimizde önemli bir yer edinmiş olan Üstad Yahya Kemal’i daha iyi anlamaya çalışmak ve anlatmak olmalıdır. O yüzden bu güzel hatırat kitabını herkese tavsiye ederim.

Daha fazlası için; http://kitaptarih.com/

VİYANA KUŞATMASI VE KAHRAMAN ŞAKUL RÖPORTAJI: https://www.youtube.com/c/ikoniktv

Kategori:

Etiketler:

Henüz yorum yok

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.