Türk Havacılık Tarihinin Önemli Kişileri, Hava Kuvvetleri’nin Kuruluşu, Pilotlar Günü, Osmanlı Havacılık Tarihi hakkında ilginizi çekecek detaylar yazımızda.

Osmanlı Devleti Trablusgarb Savaşı’nda uçak kullanabilmek adına çok uğraşsa da başaramadı ve bu mümkün olmadı.

Bu esnada Fransa’da eğitim görmeye giden subaylar Fesa Bey ve Kenan Bey eğitimlerini tamamlamışlardı. Böylece Fesa Bey Türk Hava Kuvvetleri’nin bir numaralı, Kenan Bey ise iki numaralı brövelerini almışlardı.

Kötü olan maddi durum ise Osmanlı bünyesinde bir havacılık teşkilatı kurulmasının önündeki en büyük engel konumundaydı. Bu duruma karşı “Tayyare İanesi” adı altında halktan bağışlar toplandı. Her kesimden vatandaşın katılımıyla kampanya yürütüldü. Aynı dönemde kurulacak bir tayyare mektebi için en uygun yer olarak Ayastefanos yani bugün Atatürk Havalimanı’nın da bulunduğu Yeşilköy belirlendi. Süreyya Bey’in de girişimiyle 1912 yılında inşaata başlandı.

1912 yılı da Türk Havacılık Tarihi açısından önemli bir yıl oldu. Öyle ki ilk uçaklar da bu yıl içerisinde teslim alınmaya başlandı. Dönem şartları içerisinde savaş uçağı sayılan Deperdussin uçağından iki tanesi İstanbul’a ulaştı ve iki kişilik olan Deperdussin’e Osmanlı adı verildi. Teslim alınan ikinci parti ise REP firmasından alınan uçaklar oldu. Padişah Mehmet Reşad’ın bağışladığı para ile alınan uçakların birine padişahın da isteği üzerine Ordu adı verildi.

Teslim alınan uçaklar ardından belki de Türk Havacılık Tarihi’nin en somut noktalarından birisi olarak 26 Nisan 1912 tarihi önümüze çıkmakta. Bir Türk uçağının Türk semalarına havalandığı gün olan 26 Nisan 1912 günü Fesa Bey, Mahmut Şevket Paşa’nın da bulunduğu bir heyet önünden havalandı. Bu tarih 2000 yılından itibaren Pilotlar Günü olarak da kutlanmaktadır.

Atılan bunca adımın ardından 22 Temmuz 1912 tarihinde göreve gelen Gazi Ahmet Muhtar Paşa Hükümeti, kendisi ve yeni Harbiye Nazırı Nazım Paşa’nın duruma bakışı Mahmut Şevket Paşa’nın ve İttihat ve Terakki’nin bakışından farklıydı. Vizyonda yaşanan bu farklılık icraatlere de yansıdı. Nitekim yeni Harbiye Nazırı Nazım Paşa inşaatı devam eden Tayyare Mektebi’nin inşaatını durdurur. Süreyya Bey’in ısrarlarına rağmen de sonuç alınamaz ve inşaat durur.

Kategori:

Henüz yorum yok

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.