İtalya ve başkent Roma’nın etimolojik kökenlerine dair hap bilgilerin her aldığı yazımız karşınızda.
Akdeniz’in çizmesi deyince aklımıza hemen İtalya gelir. İtalya denince de hemen herkesin aklına ilk sıralarda Roma İmparatorluğu gelir. Bu imparatorluk Britanya’dan Mezopotamya’ya, Karadeniz kıyılarından Atlantik Okyanusu kıyılarına kadar büyük bir alanda hakimiyet kurmuş ve bunu uzun yıllar yapabilmiştir. Ayrıca tüm Akdeniz’e sahip olan tarihteki tek imparatorluk olmayı başarmıştır. Madem İtalya geçmişinde böyle büyük bir imparatorluk barınıyor o halde neden bu isim ile anılmıyor?
Helenler İtalya’nın en eski tarihlerini yazmaya çalışırken pek çok isim vermişlerdir. En bilindiği ve şuan kullanılanı ise İtalya adıdır. Bu isim bir rivayete göre Herakles’in danası Situlus’dan gelmektedir. Çok önceleri bu isim sadece güneyi belirtmek için kullanılırdı. Sonradan bu isim yayıldı ve Cumhuriyet’in son devri ila Roma’nın ilk İmparatoru Augustus devri gibi tüm yarımada için kullanılmaya başlanmıştır. Roma adı ise Roma şehri ve devletinin efsanevi kurucusu Romulus’tan gelmektedir. Şehir genişleyince ise sırasıyla; krallık, cumhuriyet ve imparatorluk da bu adı kullanmıştır.
Yani sözün özü geçmişte Roma, hem şehrin hem de imparatorluğun adı olarak kullanılmıştır. İtalya ise tüm yarımada için kullanılan genel bir tabirdir. Roma kelimesi imparatorluğun çökmesiyle tarihe karışmamış ve izleri farklı coğrafyalara da yayılmıştır. Mevlana’nın Mevlana Celaleddin Rumi olarak veya Fatih Sultan Mehmed’in Kayzer-i Rum olarak anılmaları da bir zamanlar bu toprakların Roma toprağı olmasından kaynaklanmaktadır. Günümüzde İtalya’nın bu adı kullanmasını yukarıda bahsettiğimiz tarihi ve coğrafi faktörlerden dolayı olduğunu söyleyemek mümkündür.
Kaynakça;
•Roma Tarihi 1 Cilt: Cumhuriyet – Prof. Dr. Halil Demircioğlu / Türk Tarih Kurumu Yayınları 7,37. Sayfa
•Kısa Roma Tarihi – Eutropius / Alfa Yayınları 29,30. Sayfa
Henüz yorum yok